Just another "GiK" site


Na hát akkor most, hogy kissé összeszedettebben gondolkodom( mondom én), neki vágok eme remek kis szösszenetnek.

Jöjjön a touchpad vs trackpad dolog.

Az alapvető különbség a sima notebook(windowsos, linusox, dosos…mind1) és a MacBook között, az a méret. Mindig is óriási volt a differencia a két véglet között, és hát nem kell hozzá sok IQ, hogy az ember megmondja, hogy a nagyobb(Apple) általában jobb (ugye lányok..xD).

De itt most tényleg ez a helyzet, az Apple TrackPad-jén eszméletlen kényelmes “egerezni”, ráadásul finom, lány érzés, ahogy az ember az ujját végigsimítja a felületén. Az anyaga, nem mellékesen, üveg, tehát elkopni sem fog mint a vetélytársainál.

A második nagy különbség az a gombokban mutatkozik meg.

Régen egy szép nagy gomb volt található a MacBook TrackPadje előtt.
Igen, egy, azaz 1 gomb, ugyanis a második, úgynevezett jobb gombra nincs szükség, pontosabban létezik, de ritkábban használja az ember mint a Microsoft rendszerénél.

Régi TrackPad

Régi TrackPad

Viszont mostanra az egy gomb is eltűnt.
Helyét átvette az egész Trackpad, ugyanis az egész egy nagy gomb , ahogy a legfelső kép is ábrázolja. Persze a teteje kicsit keményebb már, tehát érezni, hogy a nyomáspont valahol az alja-közepe fele van és ott a legkényelmesebb nyomkodni, de ezt igen jól eltalálták! Designben és használhatóságban verhetetlen!
Ha valakinek nagy szüksége lenne a jobb klikkre, akkor az két újjal koppintson a trackpad-en, nem kell benyomni elég ha csak megérinti, és voila működik:D

A harmadik orbitális különbség, az a gesztusok kezelése.
Próbáltam Windowson, hát köszönöm, nem is kérek belőle többet. Akad, nem azt csinálja, nem beszélve arról, hogy kicsi a felület hozzá…inkább akkor egy egeret veszek a kezembe.
Viszont ezek a gesztusok az Apple gépein komolyan mondom hihetetlenül teljesítenek.

Kettő, három, sőt akár négy vagy öt ujjas parancsokat is simán vesz.
A görgetésre hívnám fel a figyelmet, amit két ujjal működtethetünk, hogy iszonyat finoman működik, nem is lehetne ennél szebben megoldani, nagyon “smooth”.
Az ablakok dobálása/váltása pl. 3 ujjal történik, az is röcc mentes, tökéletes!

Viszont NEGATÍVUM is van, de azt a szoftvernek tudhatjuk be, ugyanis, a scrollozás “enyhén” melegíti a processzort, 15-20%-ra is képes behúzni az i5-ös gépemet…
Kérdem én, WTF???? Hát ez azért eléggé elfogadhatatlan. Snow Leo alatt nem volt ilyen gond, viszont az új LION ezt a hibát eléggé hosszasan magával hordozta eddig. Reméljük észreveszik a hibát és korrigálják!

Na most viszont, próbálom félretenni az elfogultságom és összegzést írni.

Nincs bajom a Windowssal, sőt, a 7-es irdatlanul
jó lett, de most itt a touchpadról van szó, és ha Windowsos
gépre kellene valami csúnya oknál fogva visszatérnem, csak azzal
a feltétellel tenném meg, ha lenne hozzá egy tökéletesen szuperáló TrackPad.

Azt hiszem ezzel mindent elmondtam!

További szép estét!

Hozzászólás